Alt du skal vide om lån

Dette indhold er sponsoreret

Der er mange forskellige lånetyper, og det kan være svært at finde ud af, hvilken type lån der passer bedst til dig. Se mere her og sammenlign de forskellige lånetilbud på markedet, og læs mere om lån i denne artikel, hvis du ønsker at blive klogere på, hvad man skal holde øje med, før man tager et lån.  

Spørg dig selv, om lånet er nødvendigt

Hvis du overvejer at tage et lån, er det vigtigt, at du spørger dig selv, om lånet er nødvendigt. Dette kan være svært, fordi der ofte er mange faktorer, der spiller ind. For det første skal du overveje, hvorfor du gerne vil tage et lån. Er det fordi, du gerne vil have pengene nu og her til noget bestemt? Eller er det fordi, du har brug for pengene til at kunne betale noget af dit forbrug? Hvis det er sidstnævnte, så kan det være en god idé at overveje, om du i stedet kan spare. 

Sammenlign de forskellige lån 

Når du skal have et nyt lån, kan det være en god idé at sammenligne de forskellige lån på markedet. Dette kan du gøre på flere forskellige måder. Du kan eksempelvis starte med at finde ud af, hvilken type lån der passer bedst til dig og din situation. Er du f.eks. studerende, vil det typisk være en fordel at tage et SU-lån fremfor et banklån. Dette skyldes, at renten på SU-lånet er meget lav. Derudover har du også mulighed for at betale lånet tilbage over en lang periode, som er op til 10 år efter endt studie. 

Når du sammenligner lån, er det også vigtigt, at du kigger på de forskellige låns renter, ÅOP og løbetider. Dette kan give dig et pejlemærke om, hvilket lån der ville være det klogeste at tage i din situation. 

Læg en plan for tilbagebetalingen af lånet

Når du har optaget et lån, er det vigtigt at have en plan for, hvordan du vil tilbagebetale lånet. Du skal først og fremmest være opmærksom på, at der typisk er renter på et lån. Dette betyder, at jo hurtigere du tilbagebetaler dit lån, desto mindre i renter skal du betale.

Derfor kan det være en god idé at sætte et budget op for din månedlige indkomst og udgifter. På denne måde har du styr på din økonomi og kan se, hvor meget du har råd til at afdrage hver måned. På denne måde vil du nemmere kunne betale lånet tilbage, så du bliver gældfri hurtigere. 

Forhåbentlig er du nu blevet klogere på lån.