Sådan håndterer du jetlag bedst når du flytter til udlandet

De fleste danskere har været udsat for jetlag i mindre eller større grad. Det kan nærmest opleves som en naturlig ting. Ofte tager vi blot tingene som de kommer, men hvis du står og skal flytte til udlandet, kan det være smart at forberede sig på jetlag. Det kan du få hjælp til nedenfor. 

Regel nummer et: afslapning fremfor at indrette dit nye hjem

Hvis du flytter til udlandet, har du sikkert meget at se til i forhold til flytningen. Det kræver at man finder sig til rette i den nye bolig, lærer omgivelserne at kende, håndterer papirarbejde og mange andre ting. Men når du flytter på tværs af tidszoner, anbefales det at tage den med ro. Brug de første par dage på ting, som du kan lide at gøre. Lad os antage at du fx er vild med at spille på online casino. Når du er kommet frem til din destination, kan du give din krop mulighed for at falde til ro ved at spille Starburst, Fortnite eller Sudoku som et par eksempler. Det kræver ikke at du bruger meget energi hverken fysisk eller mentalt. Naturligvis vil du have et reduceret fokus, hvis du er træt, men når du spiller spil som ovennævnte, kræver det ikke at du fokuserer utroligt meget. Det er blot et eksempel på hvordan du kan bruge de første timer på afslapning fremfor fx de tunge flyttekasser.

Hvor lang tid varer et jetlag?

Jetlag kan påvirke personer forskelligt, men en generel tommelfingerregel kan hjælpe med at svare på spørgsmålet. Det siges at jetlag varer 24 timer for hver tidszone du har krydset. Faktisk stammer jetlag fra den skævhed, som opstår i vores døgnrytme, når vi rejser frem eller tilbage i tiden. 

Hvis du fx flytter fra København til London, hvor der er en times forskel, bør du være helt tilbage på dupperne efter en dags tid. Rejser du i stedet til USA, kan der gå 7-10 dage, før du føler dig helt frisk igen. 

Forbered dig på forhånd 

Lige meget om du flytter til udlandet, eller skal afsted på ferie, kan du bruge en række tips og tricks til at forebygge effekterne fra jetlag. Først og fremmest kan du begynde at tilpasse dig døgncyklussen for dit kommende bopælsland nogle dage før du tager afsted. Det kan fx være at spise frokost og aftensmad tidligere eller senere. Du kan også gå tidligere eller senere i seng for at gøre kroppen klar til forandringerne. 

Vær god ved din krop 

I sidste ende er den bedste ”kur” mod jetlag at tage den med ro. Drik godt med vand, sov for at sove mindst syv til ni timer hver nat, spil sjove spil på nettet og brug tiden på mindre fysisk krævende aktiviteter. 

Du vil ende med at være meget mere produktiv i det lange løb, når du giver din krop mulighed for at komme sig ovenpå jetlagget. Hvis du presser igennem, risikerer du at du bliver udmattet, og det kan ende op med at tage længere tid at komme sig ovenpå at føle sig udbrændt. Forsøg derfor at planlægge ”jetlag-tid” ind i din kalender, så du har tid til at slappe af de første dage efter flytningen til udlandet. Held og lykke med dit nye eventyr.